Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Οι επιστήμες στην Αναγέννηση

Ο Καθολικός Άνθρωπος.Οι επιστήμονες και τα έργα τους. Η περίπτωση Ντα Βίντσι

                       
ΠΟΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ;

Τα κοσμολογικά ερωτήματα σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του κόσμου απασχόλησαν από πολύ νωρίς τη σκέψη των ατόμων. Η ιστορία που θα αφηγηθούμε εδώ εκτυλίσσεται σε μια εποχή έντονων αμφισβητήσεων, την εποχή της «Επιστημονικής Επανάστασης». Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Αριστοτέλης και πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η γη είναι στάσιμη και γύρω της υπάρχουν ομόκεντρες κρυστάλλινες μπάλες, οι οποίες την περιβάλλουν και κατά τον ίδιο είναι τέλειες, άφθαρτες και αιώνιες. Οι κρυστάλλινες αυτές μπάλες περιστρέφονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, γύρω από τη γη μεταφέροντας τους προσκολλημένους πάνω τους πλανήτες, τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα που βλέπουμε στο νυχτερινό ουρανό. Η πρώτη όμως σαφής αμφισβήτηση της γεωκεντρικής αυτής θεωρίας εμφανίζεται με το έργο του Κοπέρνικου De Revolutionibus Orbium Coelestium ( Περί των Περιφορών των Ουρανίων Σφαιρών), που δημοσιεύθηκε το 1543. Στο έργο αυτό η γη παραμερίστηκε από το κέντρο του Σύμπαντος και τη θέση της κατέλαβε ο ήλιος. Αυτός όμως που έμελλε να θρυμματίσει τις κρυστάλλινες σφαίρες του Αριστοτέλη και να θέσει τη γη σε κίνηση, ήταν ο Ιταλός φυσικός, φιλόσοφος και μαθηματικός Galileo Galilei, στα ελληνικά «Γαλιλαίος».

ΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

Απρίλιος του 1604:οικείο πρόσωπο, που απασχολείτο στην οικογένεια του, κατηγόρησε τον Γαλιλαίο αρχικά για ανεπίσημο δεσμό με μια γυναίκα και την ύπαρξη ενός γιου και έπειτα για την ενασχόλησή του με την αστρολογία και την υποστήριξή του στο δόγμα της αστρικής αιτιοκρατίας.

Αρχές Μαρτίου 1610:Ο Γαλιλαίος δημοσίευσε παρατηρήσεις σχετικά με τη Σελήνη, τους δορυφόρους του Δία και τον Γαλαξία με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αστρονόμοι και φιλόσοφοι να χαρακτηρίσουν ως οφθαλμαπάτες τις παρατηρήσεις, να τον γελοιοποιήσουν και να τον κατηγορήσουν σαν απατεώνα.

1611-1614: Οι φιλόσοφοι αντιπαρατίθενται στο Γαλιλαίο, υποστηρίζοντας πως το θέμα της άνωσης αποτελεί ζήτημα της φιλοσοφίας και όχι των μαθηματικών, δηλαδή τον υποτίμησαν σε μεγάλο βαθμό.

1611: Ο Γαλιλαίος βρέθηκε σε σύγκρουση με αριστοτελικούς, καθώς σπουδαίος καθηγητής φιλοσοφίας αποκάλεσε τον πάγο «συμπυκνωμένο νερό» ενώ για τον ίδιο ο πάγος θεωρούνταν «αραιωμένο νερό», λιγότερο πυκνό από το υγρό νερό. Έπειτα ακολούθησαν πειράματα, τα οποία απλά και εύλογα για τον Γαλιλαίο, αλλά δύσκολα και ανέφικτα για τους αριστοτελικούς.

Νοέμβριος 1615: Οι δομινιστές οδηγούν τον Γαλιλαίο στην Ιερά Εξέταση, κατηγορώντας τον για βλασφημία.

ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΕ;

Το 1632 γίνεται η τελευταία δίκη του Γαλιλαίου, όπου κατηγορείται για παραβίαση της εντολής που είχε λάβει να μην υπερασπιστεί το Κοπερνίκειο σύστημα.

ΠΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ; ΠΟΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ…ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ;

Το 1633 ο Γαλιλαίος κρίθηκε ένοχος επειδή υποστήριξε και δίδαξε το δόγμα του Κοπέρνικου. Ο ίδιος στην απολογία του παραδέχθηκε ότι έσφαλλε και ορκίστηκε πως στο μέλλον δεν θα εκφράσει ούτε θα ισχυριστεί ξανά οτιδήποτε μπορεί να δώσει λαβή για μια ανάλογη υποψία που σχετίζεται με τον ίδιο. Η φράση του που έμεινε αλησμόνητη είναι η ακόλουθη: «Κι όμως κινείται».

Με τα λόγια του αυτά ο Γαλιλαίος απέδειξε σε όλους πόσο πίστη είχε στη θεωρία αυτή και πόσο βέβαιος ήταν στο ότι η Γη κινείται. Ένας άνθρωπος που πραγματικά αγωνίστηκε για τα πιστεύω του!


                                                 Η ομάδα των Επιστημόνων του Β1

·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου